Gwiazdą tej tarty są pory, których miękki, słodki i subtelny smak stanowi wspaniałą bazę dla kurczaka i przypraw. Użycie pudełka ciasta francuskiego dodaje wspaniałej, lekkiej chrupkości, która podbije Twoje kubki smakowe.
Składniki
- ½ kg udek z kurczaka bez kości, bez skóry
- 1 duży por, pokrojony
- 2 średnie marchewki, posiekane
- 2 łodygi selera, posiekane
- 1 filiżanka groszku
- 2 łyżki stołowe posiekanej świeżej pietruszki
- 1 łyżka stołowa mielonego czosnku
- 2 łyżeczki mielonej szalotki
- 2 łyżeczki suszonego estragonu
- 1 ½ łyżeczki soli koszernej
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1 łyżeczka mielonego czarnego pieprzu
- 2 duże liście laurowe
- 2 ½ szklanki mleka
- 4 łyżki stołowe solonego masła
- 3 łyżki stołowe mąki uniwersalnej
- ⅔ szklanki gęstej bitej śmietany
- 1 ½ łyżeczki musztardy Dijon
- 1 opakowanie mrożonego ciasta francuskiego, rozmrożone
- 1 duże jajko, ubite
Jak zrobić tartę z ciasta francuskiego
Rozgrzać piekarnik do 175 stopni C. Nasmarować naczynie do pieczenia.
Umieścić udka z kurczaka, por, marchew, seler, groszek, pietruszkę, czosnek, szalotkę, estragon, sól, bazylię, pieprz i liście laurowe w dużej patelni. Wlać mleko i wymieszać, aby połączyć składniki. Doprowadzić do wrzenia. Przykryć i kontynuować gotowanie przez 15 minut. Zdjąć z ognia i lekko przestudzić. Odcedzić mleko i odstawić do miski. Rozdzielić kurczaka i warzywa do dwóch misek. Kiedy kurczak będzie wystarczająco chłodny, podzielić go na grube kawałki.
Roztopić masło na tej samej patelni na średnim ogniu. Wsypać mąkę, często mieszając i rozbijając kawałki. Kontynuuj mieszanie i gotuj, aż zgęstnieje i nabierze złotego koloru, tworząc zasmażkę. Stopniowo dodawaj odcedzone mleko, mieszając, aż uzyskasz sos. Wymieszaj z ciężką śmietaną i musztardą Dijon, a następnie dodaj kurczaka i warzywa. Zdejmij z ognia i pozwól lekko ostygnąć, około 5 minut.
Wlej mieszankę z kurczaka do przygotowanego naczynia do pieczenia. Rozwinąć ciasto francuskie i nałożyć na siebie kawałki, aby przykryć zapiekankę. Posmarować ciasto roztrzepanym jajkiem i zrobić kilka otworów w cieście za pomocą ostrego noża.
Piec w rozgrzanym piekarniku do uzyskania złotego koloru, 30 do 40 minut.