Ta grecka sałatka ogórkowa to pyszne, orzeźwiające i zdrowe danie boczne idealne na lato!
Składniki
Do dressingu
- 2 łyżki oliwy z oliwek
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżka czerwonego octu winnego
- 1 łyżka świeżego koperku, drobno posiekana
- 1 łyżka świeżej mięty, drobno posiekana
- sól i pieprz
- przyprawa gyros
Składniki sałatki
- 1 ogórek angielski, pokrojony w ćwiartki i cienkie plasterki
- 250 gramów pomidorków koktajlowych, pokrojonych w ćwiartki. Ja wolę mniej pomidorów, dodaj więcej jeśli jesteś miłośnikiem pomidorów!
- ½ średniej czerwonej cebuli, przepołowiona i cienko pokrojona
- ⅓ filiżanki dziurawej oliwki Kalamata, pokrojonej na pół
- Możesz dodać ser feta
Jak zrobić sałatkę ogórkową
- W małej misce do mieszania, połącz wszystkie składniki dressingu i ubij, aż dobrze się połączą. (Możesz też dodać je do słoika, nałożyć na niego pokrywkę i potrząsać, aż dobrze się połączą).
- Połączyć pozostałe składniki w misce. Polej warzywa dressingiem i mieszaj, aż się dobrze pokryją.
- Podawać natychmiast lub pozostawić do zamarynowania na 30 minut. Smacznego!