Leczo w słoikach na zimę

Leczo

Ten przepis na leczo jest uważany przez wielu za pyszny. Składniki są dobrze dobrane i dają smaczne danie. Jednak ostateczna ocena smaku zależy od indywidualnych preferencji każdej osoby.

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • 1 papryka żółta
  • 1 zielona papryka
  • 3 duże cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 4 kiełbasy slaskie
  • 500 g pomidora stekowego
  • 300 g cukinii
  • 1 łyżka papryki w proszku, szlachetnej słodkiej
  • 1 łyżka papryki w proszku, ostra różowa
  • 1 szczypta pieprzu cayenne
  • pieprz czarny
  • sól
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • trochę pasty pomidorowej
  • 1 łyżka cukru

Jak zrobić leczo

Leczo przepis

Pokrój kiełbasę w normalne grube plastry i smaż je w dużym rondlu na oliwie, aż będą złotobrązowe. Cebulę pokroić w grubą kostkę, dodać i smażyć, aż stanie się półprzezroczysta. Zawsze dobrze wymieszać. Następnie pokrój paprykę w dużą kostkę i dodaj ją. Teraz ustawiamy kuchenkę na niższy stopień, aby się nie przypaliło. Smażymy chwilę, wszystko mieszamy, następnie kroimy cukinię w dużą kostkę i dodajemy. Cały czas mieszaj. Na koniec dodać pomidory wołowe pokrojone w kostkę. Dodać 1/3 tubki koncentratu pomidorowego i wyciśnięty czosnek. Dodać paprykę różaną i szlachetną w proszku, pieprz cayenne, cukier i na koniec doprawić solą i pieprzem. Jeśli pomidory beefsteak nie oddały wystarczająco dużo soku, można dodać więcej wody. Następnie gotować wszystko przez godzinę na średnim ogniu z założoną pokrywką.

Wystarczy z bagietką.

Jest to właściwie danie węgierskie, ale kochający mięso Polacy potrzebowali dodatkowej kiełbasy i odpowiednio je zmodyfikowali. Ja obecnie preferuję określoną polską kiełbasę – kiełbasę śląską, gdyż wnosi ona do niego pepitkę i nie rozpada się podczas gotowania, kiełbasy wiedeńskie czy drobiowe są dla mnie zbyt smaczne.

Możesz również polubić…