Tylko dwa kęsy sprawią, że się uśmiechniesz. Chrupiące ciasto, delikatny, lekki i puszysty krem o słodko-kwaśnym smaku jagód. Czy trzeba czegoś więcej?
Składniki
Ciasto kruche:
- 200g mąki
- 100g masła
- 3 łyżki cukru pudru
- 1/2 łyżki soku z cytryny
- 1/4 łyżeczki skórki z cytryny
- żółtko
Dodatkowo
- 200ml śmietany 36% tłuszczu
- 250g mascarpone
- 100g białej czekolady
- 250g jagód
Jak zrobić babeczki
Przesiej mąkę do robota kuchennego. Dodaj cukier puder, posiekane masło, żółtko, skórkę i sok z cytryny. Miksuj na średnim ustawieniu, aż uzyskasz grubą kruszonkę. Wyłożyć masę na stolnicę i wałkować do uzyskania gładkiej masy. Wstawić do lodówki na 30 minut . Ułóż schłodzone kawałki ciasta u podstawy każdego kopca. Piec do uzyskania złotego koloru przez około 10 minut w temperaturze 180 stopni C. Babeczki odstawić do ostygnięcia i wyjąć z kopców.
Białą czekoladę rozpuść z łyżką mleka w kąpieli wodnej. Odstawić do ostygnięcia, co jakiś czas mieszając. Śmietanę ubić na wyższych obrotach. Dodać mascarpone i (ostudzoną!) roztopioną białą czekoladę. Za pomocą worka do ciasta napełnij babeczki kremem i udekoruj świeżymi borówkami.