Kisz cebulowy z szynką – przepis (Quiche cebulowy)

Kisz cebulowy z szynką

Kisz, albo inaczej Quiche to nic innego jak placek (najczęściej z kruchego ciasta) z wytrawnym nadzieniem zalany jajeczno – śmietanową masą. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować kisz cebulowy z szynką, który świetnie smakuje od razu po przyrządzeniu na ciepło, oraz może służyć jako zimna przystawka np do piwa. Jest tak sycącą potrawą, że wystarczy kawałek a jesteśmy naprawdę najedzeni. Jego zaletą jest bardzo proste, mało pracochłonne oraz w miarę szybkie przygotowanie.

Składniki na nadzienie:

500 g cebuli

200 g dymki

60 g szynki

1 łyżeczka suszonego majeranku

sól, pieprz

Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Dymkę myjemy i kroimy. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy przez 10 – 15 minut, mieszając od czasu do czasu.

Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do smażonej cebuli. Dalej smażymy przez kolejne 10 – 15 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem do smaku.

Gotowy warsz odstawiamy do ostygnięcia.

Składniki na ciasto:

125 g mielonego chudego twarogu

5 łyżek mleka

5 łyżek oleju

3 łyżeczki proszku do pieczenia

225 g mąki

Zmielony twaróg rozcieramy z mlekiem oraz olejem.

Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem ze sobą ugniatamy na gładką masę.

Formę na tartę smarujemy tłuszczem oraz posypujemy mąką (albo bułką tartą). Z ciasta formujemy okrągły placek ciut większy niż wielkość blaszki. Nakładamy ciasto i dopasowujemy je do niej.

Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem.

Składniki na polewę:

2 jajka

200 g śmietany (ja używam 18%)

sól 

łyżeczka musztardy

Wszystkie składniki należy ze sobą rozbełtać i posolić.

Jak zrobić kisz?

Gdy już mamy blaszkę wyłożoną ciastem i ponakłuwaną, wykładamy równomiernie na nią farsz, który zalewamy masą śmietanowo -jajeczną.

Placek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy 35 minut.

Można podawać z kapką śmietany posypaną majerankiem

Możesz również polubić…