Kisz, albo inaczej Quiche to nic innego jak placek (najczęściej z kruchego ciasta) z wytrawnym nadzieniem zalany jajeczno – śmietanową masą. Dzisiaj chciałabym wam zaproponować kisz cebulowy z szynką, który świetnie smakuje od razu po przyrządzeniu na ciepło, oraz może służyć jako zimna przystawka np do piwa. Jest tak sycącą potrawą, że wystarczy kawałek a jesteśmy naprawdę najedzeni. Jego zaletą jest bardzo proste, mało pracochłonne oraz w miarę szybkie przygotowanie.
Składniki na nadzienie:
500 g cebuli
200 g dymki
60 g szynki
1 łyżeczka suszonego majeranku
sól, pieprz
Cebulę obieramy i kroimy w pół talarki. Dymkę myjemy i kroimy. Wszystko wrzucamy na rozgrzaną patelnię z odrobiną oleju. Smażymy przez 10 – 15 minut, mieszając od czasu do czasu.
Szynkę kroimy w kostkę i dodajemy do smażonej cebuli. Dalej smażymy przez kolejne 10 – 15 minut mieszając od czasu do czasu. Doprawiamy tymiankiem, solą oraz pieprzem do smaku.
Gotowy warsz odstawiamy do ostygnięcia.
Składniki na ciasto:
125 g mielonego chudego twarogu
5 łyżek mleka
5 łyżek oleju
3 łyżeczki proszku do pieczenia
225 g mąki
Zmielony twaróg rozcieramy z mlekiem oraz olejem.
Dodajemy mąkę oraz proszek do pieczenia. Wszystko razem ze sobą ugniatamy na gładką masę.
Formę na tartę smarujemy tłuszczem oraz posypujemy mąką (albo bułką tartą). Z ciasta formujemy okrągły placek ciut większy niż wielkość blaszki. Nakładamy ciasto i dopasowujemy je do niej.
Ciasto nakłuwamy gęsto widelcem.
Składniki na polewę:
2 jajka
200 g śmietany (ja używam 18%)
sól
łyżeczka musztardy
Wszystkie składniki należy ze sobą rozbełtać i posolić.
Jak zrobić kisz?
Gdy już mamy blaszkę wyłożoną ciastem i ponakłuwaną, wykładamy równomiernie na nią farsz, który zalewamy masą śmietanowo -jajeczną.
Placek wstawiamy do rozgrzanego piekarnika na 175 stopni i pieczemy 35 minut.
Można podawać z kapką śmietany posypaną majerankiem