Alternatywą dla ketchupu z samych pomidorów jest domowy ketchup z cukinii, który idealnie będzie pasował do kanapek, przekąsek oraz innych dań. Jest bardzo prosty do zrobienia.
Składniki na ketchup
Składniki na 5 słoików 330ml:
1,5 kg cukinii bez skóry i pestek
0,5 kg cebuli
1,5 łyżki soli
3/4 szkl cukru
0,5 szkl octu najlepiej jabłkowego
1 łyżeczka słodkiej papryki
1 łyżeczka ostrej papryki
400g koncentratu pomidorowego (można również użyć, przecieru ze świeżych pomidorów)
Jak zrobić ketchup z cukinii i pomidorów?
Cukinie myjemy i obcinamy im końcówki i obieramy ze skórki. Następnie kroimy wzdłuż na pół i usuwamy nasiona. Taką cukinię trzemy na tarce (większe oczka), najlepiej do większej miski.
Cebulę obieramy, kroimy i rozdrabniamy w blenderze (jeżeli nie macie, to należy ją zetrzeć, lub drodno poszatkować). Rozdrobnioną cebulę wsypujemy do miski z cukinią i solimy.
Taką mieszankę przykrywamy i wstawiamy do lodówki na minimum 6 godzin (najlepiej na całą noc).
Następnie przekładamy warzywa do garnka, blendujemy je, dodajemy cukier i gotujemy bez przykrycia, na średnim (nie za dużym, nie za małym) ogniu przez 30 minut, często mieszając.
Po tym czasie dodajemy ocet i paprykę słodką i ostrą, wszystko dokładnie mieszamy ze sobą i gotujemy dalszych 20 minut, cały czas bez przykrycia, często mieszając.
Na samym końcu dodajemy koncentrat pomidorowy, mieszamy wszystko ze sobą dokładnie i gotujemy 5 minut, tym razem pod przykryciem.
Gorący ketchup z cukinii nakładamy do wyparzonych i suchych słoików. Zakręcone słoiki należy wekować przez 10 minut.
Wekujemy, czyli wstawiamy słoiki, nakrywką do góry, w duży garnek, na którego dnie kładziemy ścierkę. Zalewamy słoiki ciepłą wodą i gotujemy pod przykryciem, tak jak pisałam, około 10 minut.