Jajka w skorupkach to prosty przepis wykonany z niedrogich, skromnych składników, jajka, zioła, masło, może majonez, bułka tarta. Prezentacja nadaje mu nieco polotu.
Idealnie byłoby podać to z naprawdę dobrym chlebem na przemian z kęsami, lub może rozprowadzić trochę twojej mieszanki jajecznej na wspomnianym chlebie.
Jeśli chodzi o zioła, użyłam szczypiorku czosnkowego, zarówno w mieszance, jak i do dekoracji.
Składniki
- 5 jaj
- 2 łyżki stołowe posiekanych świeżych ziół
- 2 łyżki miękkiego masła lub majonezu
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 szklanki bułki tartej
- masło do smażenia
Jak zrobić jajka faszerowane w skorupkach
- Ugotuj jajka przez 6 minut, żółtko będzie jeszcze trochę miękkie w środku, ostudź jajka, przetnij na pół wzdłuż, ostrożnie wyłuskaj żółtko i białko, zachowaj połówki skorupek.
- Rozetrzyj żółtko i białko widelcem lub pokrój w kostkę, dodaj zioła, masło lub majonez, sól i pieprz, wymieszaj do połączenia.
- Wróć masę jajeczną do skorupek, zanurz wierzch (część jajeczną) w bułce tartej i smaż na maśle na złoty kolor, około 3-5 minut na średnim ogniu.