Jajka faszerowane na ciepło w skorupkach.

Jajka faszerowane na ciepło w skorupkach

Jajka w skorupkach to prosty przepis wykonany z niedrogich, skromnych składników, jajka, zioła, masło, może majonez, bułka tarta. Prezentacja nadaje mu nieco polotu.

Idealnie byłoby podać to z naprawdę dobrym chlebem na przemian z kęsami, lub może rozprowadzić trochę twojej mieszanki jajecznej na wspomnianym chlebie.

Jeśli chodzi o zioła, użyłam szczypiorku czosnkowego, zarówno w mieszance, jak i do dekoracji.

Składniki

  • 5 jaj
  • 2 łyżki stołowe posiekanych świeżych ziół
  • 2 łyżki miękkiego masła lub majonezu
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki pieprzu
  • 1/4 szklanki bułki tartej
  • masło do smażenia

Jak zrobić jajka faszerowane w skorupkach

Jajka faszerowane
  • Ugotuj jajka przez 6 minut, żółtko będzie jeszcze trochę miękkie w środku, ostudź jajka, przetnij na pół wzdłuż, ostrożnie wyłuskaj żółtko i białko, zachowaj połówki skorupek.
  • Rozetrzyj żółtko i białko widelcem lub pokrój w kostkę, dodaj zioła, masło lub majonez, sól i pieprz, wymieszaj do połączenia.
  • Wróć masę jajeczną do skorupek, zanurz wierzch (część jajeczną) w bułce tartej i smaż na maśle na złoty kolor, około 3-5 minut na średnim ogniu.

Możesz również polubić…