Fasolka po bretońsku z kiełbasą i pomidorami to super pocieszające danie na te chłodne zimowe dni.
Fasolka po bretońsku
Danie z fasolki po bretońsku jest bardzo uniwersalne. Możesz zrobić go bardzo mięsnym i dodać bekon, szynkę lub więcej kiełbasy lub zrobić go wegańskim, pomijając mięso. Możesz też użyć różnych rodzajów fasoli: dużej fasoli fava, fasoli kidney, fasoli północnej, czarnego grochu, itd. Możesz też zrobić krótszą wersję i użyć fasoli z puszki zamiast suszonej.
Składniki
- 1 filiżanka fasoli suszonej lub fasolki szparagowej
- 1 cebula średnia, słodka, posiekana
- 2 ząbki czosnku posiekane
- 1 filiżanka Kiełbasy wędzonej, pokrojonej w kostkę
- 2 filiżanki rozgniecionych pomidorów
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 3 łyżeczki majeranku
- 1 liść laurowy
- 3 ziela angielskie
- 6 filiżanek wody
- Sól i pieprz do smaku
- Szczypta pieprzu cayenne opcjonalnie
- 1 łyżka masła lub oleju do gotowania
- 1 łyżeczka pietruszki posiekana
To danie z fasolki po bretońsku podaję z chrupiącym chlebem. Możesz zrobić swój własny, domowy chleb chrupki. To bardzo proste i pyszne. Możesz też podać ją z ryżem.
Jak zrobić fasolkę?

- Dodaj fasolę do miski i przykryj dużą ilością wody i namocz przez noc.
- Opłucz fasolę i dodaj ją do garnka z 6 szklankami wody. Doprowadzić do wrzenia, przykryć i gotować przez około godzinę do półtorej godziny. Czas gotowania zależy od fasoli. Powinna być miękka, ale nie rozgotowana
- Na patelni rozgrzewamy jedną łyżkę masła, ghee lub oleju do gotowania i dodajemy pokrojoną w kostkę kiełbasę i gotujemy na złoty kolor przez około 5 minut
- Kiedy kiełbasa jest już ugotowana, zdjąć z patelni i odstawić
- Na tę samą patelnię dodajemy cebulę; w razie potrzeby dodajemy dodatkowy tłuszcz; smażymy do uzyskania złotego koloru i miękkości, przez około 3-4 minuty, dodajemy czosnek i gotujemy jeszcze przez minutę.
- Po ugotowaniu fasoli dodać kiełbasę i cebulę/czosnek do garnka z fasolą
- Dodaj liść laurowy, ziele angielskie, rozgniecione pomidory, koncentrat pomidorowy, majeranek, pół łyżeczki soli i świeżo zmielony pieprz i gotuj przez około 15 minut
- Sprawdź, czy jest doprawiona, dodaj więcej soli i pieprzu w razie potrzeby, opcjonalnie dodaj szczyptę cayenne dla trochę ciepła, posypać świeżą pietruszką
- Przełóż wszystko do słoików