Ciasto z musem truskawkowym i białą czekoladą jest naprawdę pyszne! Kombinacja słodkich i kwaskowatych truskawek z delikatną i słodką białą czekoladą tworzy doskonały smak i teksturę. Ciasto jest wilgotne i puszyste, a mus truskawkowy dodaje mu świeżości i soczystości. Biała czekolada nadaje ciastu delikatnego smaku i uzupełnia smak truskawek. To jest połączenie, które na pewno przypadnie do gustu każdemu, kto lubi słodkie i smaczne desery. Ostatecznie, ta potężna mieszanka smaków i tekstur z pewnością zostawi Cię z uśmiechem na twarzy i ochotą na więcej.
Składniki
- 175g herbatników
- 75g masła, roztopionego
- 400g białej czekolady
- 400g truskawek
- 300g pełnotłustego miękkiego sera w tubie
- 200ml podwójnej śmietany
Jak zrobić ciasto z białą czekoladą i musem truskawkowym
- Herbatniki pokruszyć wałkiem do drobnych okruchów, dodać roztopione masło i dobrze wymieszać. Przełóż masę do wyłożonej 20 cm tortownicy z luźnym dnem, wygładź grzbietem łyżki i włóż do lodówki na 30 minut.
- Roztop 375g czekolady w mikrofalówce lub szklanej misce ustawionej na patelni z gotującą się wodą, a następnie pozostaw do lekkiego ostygnięcia.
- Wyjmij 6 ładnie wyglądających truskawek i odłóż na bok. Pozostałe truskawki zmiksuj w robocie kuchennym na gładką masę, następnie dodaj je do miski z miękkim serem i śmietaną. Ubijaj aż będzie naprawdę gładka i gęsta, a następnie wymieszaj z roztopioną białą czekoladą. Wylać na spód z herbatników i wygładzić wierzch. Włóż do lodówki i schładzaj przez noc.
- Przepołowić truskawki i ułożyć na wierzchu sernika. Rozpuść pozostałe 25g czekolady i posyp wierzch, a następnie schłodź do momentu podania.
Tekstura tego ciasta jest bardziej miękka, lżejsza i bardziej musowa niż sernika, więc upewnij się, że dobrze zastygnie w lodówce przed pokrojeniem. Można je również zamrozić i podawać prosto z zamrażarki jako mrożony sernik w gorący dzień.