Jeśli mam cebulę, to mogę zrobić zupę. Ale zazwyczaj dodaję do garnka znacznie więcej, zależy od tego, co jeszcze znajdę w lodówce i spiżarni.
Składniki
- 3 do 4 łyżek oliwy z oliwek
- 2 cebule, zmielone
- 2 ząbki czosnku, zmielone
- 1 łyżka suszonych ziół, takich jak tymianek, oregano, majeranek, rozmaryn lub ich kombinacja, albo użyć mniejszej ilości świeżych ziół
- 2 filiżanki posiekanych pomidorów
- 2 filiżanki suszonej fasoli, takiej jak pinto, cannellini lub borlotti, namoczone przez co najmniej 6 godzin lub do 14 godzin, odcedzone i opłukane, lub 4 filiżanki gotowanej fasoli opcjonalnie
- 8 do 10 filiżanek wody, bulionu warzywnego, bulionu fasolowego lub kombinacji
- 2 skórki z sera Parmigiano-Reggiano opcjonalnie
- 8 filiżanek kawałków przypadkowych warzyw, takich jak marchew, seler, papryka, kalafior, ziemniaki, słodkie ziemniaki, pasternak, rzepa, papryka, kabaczek, cukinia lub dynia
- 2 filiżanki porwanej zieleniny, takiej jak jarmuż lub szpinak, opcjonalnie
- ¼ do ½ szklanki orzo lub innego suchego ziarna
- sól do smaku
- pieprz do smaku
- 1 do 2 łyżek octu lub soku z cytryny
Jak zrobić chłodnik?
- W dużym piecu holenderskim lub garnku do gotowania, podsmaż cebulę i czosnek na oliwie z oliwek na średnim ogniu, aż staną się półprzezroczyste, około 5 do 10 minut. Dodać zioła i mieszać przez 1 minutę.
- Dodaj pomidory, jeśli używasz. Rozbij je drewnianą łyżką i gotuj przez około 5 do 10 minut, aż się ugotują.
- Dodaj skórki z sera, jeśli używasz.
- Dodaj namoczoną fasolę, jeśli używasz. Przykryj je 3 calami wody lub bulionu. Przykryj garnek pokrywką. Doprowadź fasolę do wrzenia, a następnie zmniejsz ogień i gotuj pod przykryciem przez około godzinę do miękkości. Podczas gotowania mieszaj od czasu do czasu.
- Dodaj pokrojone warzywa i, jeśli używasz, suche ziarna i ugotowaną fasolę. Dodaj więcej wody lub bulionu, aby przykryć składniki. Doprowadzić do wrzenia, a następnie zmniejszyć do gotowości. Przykryj i gotuj przez 15 do 20 minut, aż warzywa będą miękkie.
- Pod koniec gotowania dodaj ewentualną zieleninę liściastą.
- Dopraw zupę do smaku solą, pieprzem i octem lub sokiem z cytryny.