Ten wspaniały przepis na chili musi być jednym z najlepszych dań, które można zaserwować przyjaciołom na niezobowiązujące spotkanie. Łatwy do podzielenia się ulubiony, który wykorzystuje składniki z półki sklepowej.
Składniki
- 1 duża cebula
- 1 czerwona papryka
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka oleju
- 1 czubata łyżka ostrego chili w proszku (lub 1 płaska łyżka, jeśli masz tylko łagodne)
- 1 łyżka papryki
- 1 łyżka mielonego kminku
- 500g chudej mielonej wołowiny
- 1 kostka bulionu wołowego
- 400g puszki krojonych pomidorów
- ½ łyżeczki suszonego majeranku
- 1 łyżka cukru (lub dodać kawałek ciemnej czekolady wielkości miniaturki wraz z fasolą, patrz wskazówka)
- 2 łyżki przecieru pomidorowego
- 410g puszka czerwonej fasoli kidney
- zwykły gotowany ryż długoziarnisty, do podania
- kwaśna śmietana, do podania
Jak zrobić chili con carne krok po kroku

KROK 1
Przygotuj warzywa. Pokrój 1 dużą cebulę w drobną kostkę, około 5 mm kwadratowych. Najłatwiej jest przekroić cebulę na pół od nasady po czubek, obrać ją i pokroić każdą połówkę w grube zapałki wzdłuż, nie przecinając do końca korzenia, aby nadal trzymały się razem. Pokrój w poprzek zapałek w zgrabną kostkę.
KROK 2
Przekrój 1 czerwoną paprykę na pół wzdłuż, usuń szypułkę i umyj nasiona, a następnie posiekaj. Obrać i drobno posiekać 2 ząbki czosnku.
KROK 3
Rozpocznij gotowanie. Umieść patelnię na płycie grzewczej na średnim ogniu. Dodaj 1 łyżkę oleju i pozostaw na 1-2 minuty, aż będzie gorąca (nieco dłużej w przypadku płyty elektrycznej).
KROK 4
Dodaj cebulę i gotuj, mieszając dość często, przez około 5 minut, lub do momentu, gdy cebula będzie miękka, kaloryczna i lekko półprzezroczysta.
KROK 5
Dodaj czosnek, czerwoną paprykę, 1 czubatą łyżkę ostrego chili w proszku lub 1 czubatą łyżkę łagodnego chili w proszku, 1 łyżkę papryki i 1 łyżkę mielonego kminu.
KROK 6
Dobrze wymieszaj, a następnie pozostaw do gotowania na kolejne 5 minut, mieszając od czasu do czasu.
KROK 7
Podsmaż 500g chudej mielonej wołowiny. Zwiększ nieco temperaturę, dodaj mięso na patelnię i rozbij je łyżką lub łopatką. Mieszanka powinna lekko skwierczeć po dodaniu mięsa.
KROK 8
Mieszaj i mieszaj przez co najmniej 5 minut, aż mięso będzie miało jednolite grudki i nie będzie już różowych kawałków. Upewnij się, że ogień jest na tyle gorący, że mięso będzie się smażyć i brązowieć, a nie tylko dusić.
KROK 9
Przygotuj sos. Rozdrobnij 1 kostkę bulionu wołowego w 300ml gorącej wody. Wlej ją na patelnię z masą mięsną.
KROK 10
Dodaj 400g puszkę posiekanych pomidorów. Dodaj ½ łyżeczki suszonego majeranku, 1 łyżeczkę cukru i dopraw solą i pieprzem. Dodaj około 2 łyżki przecieru pomidorowego i dobrze wymieszaj sos.
KROK 11
Gotuj go delikatnie na wolnym ogniu. Doprowadź całość do wrzenia, dobrze wymieszaj i przykryj patelnię pokrywką. Zmniejsz ogień, aż zacznie delikatnie bulgotać i pozostaw na 20 minut.
KROK 12
Sprawdzaj patelnię od czasu do czasu, aby zamieszać i upewnić się, że sos nie przywiera do dna patelni lub nie wysycha. Jeśli tak jest, dodaj kilka łyżek wody i upewnij się, że ogień naprawdę jest wystarczająco mały. Po delikatnym gotowaniu, sosowa masa mięsna powinna wyglądać na gęstą, wilgotną i soczystą.
KROK 13
Odsącz i przepłucz na sicie 410g puszkę czerwonej fasoli kidney i wmieszaj ją do garnka z chili. Ponownie doprowadź do wrzenia i delikatnie bulgotaj bez pokrywki przez kolejne 10 minut, dodając nieco więcej wody, jeśli wydaje się zbyt sucha.
KROK 14
Skosztuj trochę chili i dopraw. Prawdopodobnie potrzeba będzie dużo więcej przypraw niż myślisz.
KROK 15
Teraz załóż pokrywkę, wyłącz ogień i pozostaw chili na 10 minut przed podaniem. Jest to bardzo ważne, ponieważ pozwala na połączenie się smaków.
KROK 16
Podawaj z kwaśną śmietaną i zwykłym gotowanym ryżem długoziarnistym.